Choć może się to wydawać zaskakujące, to badania statystyczne pokazują, że ze zgagą podczas lub po wysiłku fizycznym zmaga się nawet 1/5 sportowców. Co jest tego powodem i jak radzić sobie z takim problemem? Osoby aktywne fizycznie miewają problemy z układem pokarmowym. Najczęściej są to bóle brzucha, zgaga i biegunka. Każdy z nich ma swoje podłoże. W ramach dzisiejszego artykułu zajmiemy się głównie nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku.
Choć może się to wydawać zaskakujące, to badania statystyczne pokazują, że ze zgagą podczas lub po wysiłku fizycznym zmaga się nawet 1/5 sportowców. Co jest tego powodem i jak radzić sobie z takim problemem? Osoby aktywne fizycznie miewają problemy z układem pokarmowym. Najczęściej są to bóle brzucha, zgaga i biegunka. Każdy z nich ma swoje podłoże. W ramach dzisiejszego artykułu zajmiemy się głównie nieprzyjemnym pieczeniem w przełyku.
Zgaga podczas treningu (np. biegania) może być na tyle silna, że często jest powodem rezygnacji z wysiłku. Niektórzy początkujący sportowcy, którzy przygotowują się do ważnych zawodów, przekładają swój start na kolejny rok, ponieważ nie mogą sobie poradzić z uciążliwą zgagą. Nie trzeba podkreślać, że męczące palenie w przełyku może znacząco obniżyć naszą sprawność fizyczną na zawodach i przyczynić się do przegranej.
Głównym powodem wystąpienia zgagi podczas wysiłku fizycznego jest coś zupełnie błahego, czyli niezachowanie odpowiedniego odstępu między ostatnim posiłkiem a treningiem. Przyjmuje się, że dopiero po 2 godzinach od zjedzenia lekkiego obiadu można przystąpić do umiarkowanego wysiłku fizycznego. Najlepiej zachować jeszcze większy odstęp – około 3 godzin (więcej o tym tutaj). Jeśli jednak boisz się, że tak długa przerwa sprawi, że zamiast skupić się na treningu będziesz myślał o tym, że jesteś głodny, to mamy na to rozwiązanie. Wystarczy, że na mniej więcej pół godziny przed treningiem zjesz banana, który szybko doda Ci energii, ale nie będzie zalegał długo w żołądku, więc nie doprowadzi do zgagi. Drugą przyczyną pieczenia w przełyku podczas lub po treningu jest codzienne menu. Spożywanie pokarmów, które ogólnie przyczyniają się do zgagi, czyli w szczególności tłustych, smażonych potraw, fast-foodów, słodyczy, gazowanych napojów, ostrych przypraw, nie jest zalecane nie tylko u sportowców, ale u każdego, kto przynajmniej od czasu do czasu cierpi na pieczenie w przełyku.
Zgaga podczas porannego joggingu
Pieczenie w przełyku podczas biegania może pojawić się też wtedy, gdy biegamy rano, bez śniadania. Nie każdy organizm dobrze zareaguje na taki wysiłek, pozbawiony porannej dawki energii pochodzącej z pożywienia. Co wtedy zrobić? Najlepiej zjeść coś lekkiego przed wyjściem na jogging.
Nie tylko zgaga, ale również inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego mogą występować podczas długotrwałego i intensywnego wysiłku. Głównym winowajcą jest wtedy nasz organizm, który po prostu nie jest jeszcze przyzwyczajony do takich wyzwań. Dodatkowym powodem, który może nasilić zgagę i dolegliwości bólowe żołądka jest po prostu stres.