Syrop, krople do nosa, tabletki do ssania, antybiotyki – z takim zestawem okres jesienno-zimowy rozpoczyna wielu Polaków. Aby skutecznie walczyć z wirusami atakującymi górne drogi oddechowe dietetycy zalecają zrezygnować z przetworzonej żywności. Wzmocnić się i uodpornić można natomiast poddając się kuracji sokowej. Najlepsze są świeże soki uzyskiwane z wyciskarki wolnoobrotowej.
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny problem przeziębień i grypy dotyczy znacznej części Polaków – w poprzednim sezonie między wrześniem a lutym na grypę zachorowało ponad półtorej miliona osób! (a dokładnie 1 632 513 osób jak możemy przeczytać na www.gis.gov.pl). Infekcje dróg oddechowych są bardzo zakaźne, rozprzestrzeniają się wirusowo drogą kropelkową. Aby podnieść odporność swojego organizmu i pomóc mu zwalczyć atakujące go drobnoustroje zamiast do apteki warto wybrać się do kuchni.
Lepiej kupować warzywa niż lekarstwa
Toksyny zawarte w żywności przetworzonej utrudniają proces leczenia wszelkich dolegliwości, w tym także przeziębień i grypy. Produkty wysoko przetworzone takie jak słodycze, chipsy, żywność typu fast-food zawierają duże ilości rafinowanych cukrów oraz tłuszczów trans, które indukują stan zapalny w organizmie – opowiada Aleksandra Reyer, dietetyk z sieci poradni Mój Dietetyk – Prowadzi to do osłabienia odporności organizmu i większej podatności na choroby – w tym także przeziębienie i grypę. Dlatego powinniśmy zrezygnować z żywności przetworzonej, a skupić się głównie na warzywach i owocach. Swoim bogactwem witamin i antyoksydantów pomogą rozprawić się z infekcjami. Najlepiej przyjmować je w surowej postaci na przykład w formie soków. Do warzyw wspomagających odporność zaliczamy: buraki, marchewkę, ogórki, seler, jarmuż i szpinak. W napoju na przeziębienie nie powinno też zabraknąć takich owoców jak jabłka, cytrusy i owoce leśne.
Dlaczego nie ze sklepu?
Jesienny czy zimowy dzień powinno rozpoczynać się i kończyć szklanką zdrowej mikstury. Świeżo wyciśnięte koktajle usuwają z organizmu toksyny. Pobudzają do pracy jelita, wątrobę i nerki, które wydalają więcej chemicznych substancji. Zastrzyk witamin wzmacnia także układ odpornościowy. Ciało wchłania więcej witamin i minerałów, gdy są one dostarczane w naturalnej formie niż te ukryte w suplementach. Przyswajalność witamin zawartych w soku jest wyższa także od tych serwowanych w posiłkach. Soki kupione w sklepie poddane są procesowi pasteryzacji, czyli podgrzaniu, aby wydłużyć ich termin przydatności. Należy pamiętać, że witaminy utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Wówczas do naszej szklanki nie trafia to, co najlepsze – tłumaczy Łukasz Służalec, ekspert z firmy Muke Polska, dystrybutora wyciskarek wolnoobrotowych i dodaje – Dlatego, jeśli chcemy wypić pełnowartościowy sok, powinniśmy przyrządzić go sami korzystając z urządzenia, które przy niskich obrotach nie podgrzewa składników. Najniższą ilość obrotów ma np. wyciskarka Muke Mu2G – tylko 30 na minutę.
Magiczne receptury
Wśród witaminowych propozycji jest sok z jabłek, gruszek i cytryny świeżo wyciśnięty na wyciskarce i wzbogacony odrobiną miodu, czosnku i rozgrzewającego imbiru. Cytryna dostarczy organizmowi dużą dawkę witaminy C, jabłka bogate w pektynę pomogą usunąć szkodliwe substancje z jelit, a gruszka zwalczy gorączkę, kaszel i chrypkę. Natomiast czosnek i imbir jako naturalne antybiotyki przyhamują rozwój bakterii oraz zwalczą infekcję.
Zbawiennym eliksirem polecanym przez lekarzy jest również świeżo wyciśnięty sok z gotowanych owoców czarnego bzu i malin dosłodzony miodem. Specyfik ten zaleca się od wieków na przeziębienie, ponieważ uważany jest za naturalny antybiotyk. Owoce czarnego bzu mają w sobie dużo witaminy C, działają rozgrzewająco, udrożniają zakatarzony nos, odkrztuszają wydzielinę, łagodzą kaszel. Czarny bez najskuteczniej działa w połączeniu z malinami, które również posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwgorączkowe oraz wspierają odporność organizmu. Dodatkowo zawierają w sobie naturalny kwas salicynowy (aktywną substancję aspiryny), który pobudza gruczoły potowe do walki z gorączką.
Listopadowy czas jest szczególnie zdradliwy, ze względu na duże wahania temperatur za dnia i nocą. To powoduje, że bardzo łatwo się przeziębić, złapać katar, kaszel. Gdy nadchodzą chłody warto wspomagać się naturalnymi substancjami zawartymi w owocach i warzywach. Witaminy i mikroelementy znikają pod wpływem wysokiej temperatury czy promieni słonecznych, dlatego najlepiej spożywać je w formie surowej przez cały okres jesienno-zimowy.