Torcik sernikowy – najlepszym pomysłem na ciasto urodzinowe

Świętowanie urodzin z pysznym ciastem to coś, na co wszyscy zawsze czekają. Torcik sernikowy to wyjątkowy wybór na celebrowanie wydarzeń, który z pewnością zaskoczy gości. Ten łatwy przepis na sernikowy tort jest aksamitny, kremowy i kolorowy.

To urodzinowe ciasto przygotujesz bez bałaganu, lukru czy składania wielu warstw, a będziesz potrzebować zaledwie 7 składników.

Składniki:

2 szklanki pokruszonych ciasteczek typu markiza

6 łyżek roztopionego masła

3 serki śmietankowe typu kremowego

1 szklanka kwaśnej śmietany

3 duże jaja

1 łyżka ekstraktu waniliowego

½ szklanki kolorowej posypki do dekoracji

Przygotowanie:

Zanim przystąpisz do pracy, wyjmij wszystkie niezbędne składniki z lodówki, niech nabiorą temperatury pokojowej.

Aby przygotować spód ciasta:

Wymieszaj 2 szklanki pokruszonych ciasteczek i 6 łyżek roztopionego masła. Mieszanka powinna być krucha i grudkowata. Nasmaruj tortownicę masłem, następnie mieszankę z ciasteczkami wyłóż na spód i boki do wysokości około 2,5 cm. Piecz ciasto w 170°C przez 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.

Aby przygotować masę sernikową:

Zmikuj serki śmietankowe na gładką i kremową masę. Dodaj cukier i śmietanę. Następnie mieszaj przez kilka minut, aż składniki się połączą. Dodawaj po jednym jajku, a po chwili dodaj ekstrakt z wanilii. Na samym końcu wrzuć kolorową posypkę i wymieszaj. Gotową masę przełóż na schłodzony spód z ciasteczek.

Pieczenie:

Sernik piecz 50-60 minut w 170°C. Nasza rada: polecamy piec ciasto w kąpieli wodnej.

Wyłącz piekarnik i zostaw otwarte drzwi, zostawiając sernik na około godzinę, aby powoli ostygł.

Dekorowanie sernika:

Aby przygotować bitą śmietanę, użyj miksera i ubij 1 szklankę gęstej śmietany z 2 łyżkami cukru pudru, aż będzie gęsta, puszysta. Rozprowadź cienką warstwę bitej śmietany na wierzchu sernika. Następnie udekoruj wierzch tortu kolorową posypką i wstaw świeczki urodzinowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *