Muffinka w kilku odsłonach

Muffinka w kilku odsłonach

Historia muffinek sięga wiktoriańskiej Anglii. Wtedy, podawane służbie, z czasem zyskały sławę  wśród wyższych sfer. Szybko dotarły również za granicę, gdzie do dziś podbijają serca i żołądki miłośników wypieków. Zarówno słodkich, jak i słonych, bo największym atutem muffinek jest możliwość eksperymentowania z ich smakiem. Dobór dodatków do tych babeczek zależy wyłącznie od naszych upodobań kulinarnych. Szukasz pysznych inspiracji? Sprawdź najlepsze przepisy na muffinki!

Mocno czekoladowe muffinki

Zaczynamy absolutnym klasykiem – muffinkami czekoladowymi. Miękkie, puszyste i lekko wilgotne, zdaje się bardziej intensywne w smaku od samej czekolady. Z tym przepisem to możliwe! Niemożliwe za to jest im się oprzeć. Jedno jest pewne – muffinki czekoladowe znikają równie szybko, jak szybko je przygotujesz.

Potrzebne składniki:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Przygotowanie czekoladowych muffinek zacznij od połamania lub posiekania gorzkiej czekolady na mniejsze kawałki. Następnie wsyp do miski suche składniki – cukier, kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj je z rozdrobnioną czekoladą. W osobnej misce połącz ze sobą jajko, mleko i olej. Płynną masę przelej do miski z suchymi składnikami i ponownie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia na około 20 minut. Jeśli masz ochotę na jeszcze więcej słodyczy, upieczone muffinki możesz udekorować roztopioną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą.

Muffinki dyniowe

Szaleństwo dyniowe trwa. Masz w swojej kuchni nadmiarowy kawałek dyni? Nie wiesz co poza sycącą zupą możesz z niej przygotować? Oto przepis na delikatne muffinki o cudownym, żółtym kolorze. Ich smak pokochają nie tylko dorośli, ale i dzieci, które zaskoczy słodycz dyniowego puree. Iście jesienne babeczki sprawdzą się nie tylko jako popołudniowa przekąska. Możesz zabrać je ze sobą do pracy, spakować dzieciom do szkoły czy wziąć na weekendową wycieczkę w plenerze.

Potrzebne składniki:

  • ok. 150 g upieczonej dyni
  • 150 ml mleka
  • 30 ml oleju
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej jasnej
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rządek białej czekolady

Sposób przygotowania:

Aby przygotować jesienne muffinki, upiecz dynię w piekarniku. Gdy nieco zmięknie, zblenduj ją na kremowe puree. Następnie w osobnych miskach połącz ze sobą składniki suche i mokre. Płynną masę wlej do miski z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Całość ponownie zamieszaj łyżką. By dodatkowo osłodzić sobie jesień, dodaj do ciasta na babeczki rządek posiekanej na kawałki białej czekolady. Gotowe ciasto przełóż do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut.

Oryginalne zielone muffinki

Masz w swoim domu dziecko-niejadka? Chcesz zachęcić malucha do jedzenia zdrowych warzyw, sprawiając mu jednocześnie słodką niespodziankę? Przepis na oryginalne zielone muffinki to strzał w dziesiątkę. Intensywnie zielone babeczki z prawie niewyczuwalnym smakiem szpinaku przypadną do gustu nie tylko najmłodszym, ale i najbardziej wybrednym fanom muffinek.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • ¾ syropu klonowego
  • ¾ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 2 średniej wielkości banany

Sposób przygotowania:

Zblenduj ze sobą jajko, syrop klonowy, olej, ekstrakt waniliowy oraz mleko. Umyty i wysuszony szpinak dodaj do blendera i zmiksuj z pozostałymi składnikami. W osobnej misce połącz ze sobą suche składniki. Dolej do nich zieloną masę i całość ponownie zamieszaj. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta. Jeszcze raz zamieszaj. Ciasto przełóż do foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. Po około 20 minutach sprawdź ciasto wykałaczką. Jeśli będzie czysta, wyjmij zielone babeczki.

Muffinki jak pizza

Uwielbiasz smak pizzy, ale nie masz czasu na samodzielne wyrabianie ciasta ani kupowanie gotowego placka? Nie musisz! Wystarczy, że przygotujesz te niezwykle proste i smaczne muffinki a`la pizza. Idealnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno – zwłaszcza kolejnego dnia po upieczeniu.

Potrzebne składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • 150g salami
  • 150g żółtego sera

Sposób przygotowania:

W dwóch osobnych miskach wymieszaj ze sobą mokre i suche składniki na babeczkowe ciasto. Cebulę i pieczarki pokrój, a następnie podsmaż. Pokrój salami, a ser zetrzyj na tarce. Tak przygotowane dodatki wsyp do płynnej masy. Całość przelej do suchych składników do ich połączenia. Foremki na babeczki wypełnij ciastem i zapiekaj w piekarniku przez 20 minut w 200 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *