Te małe warzywa o szlachetnym smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym, wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego. Dlatego właśnie mogą przywodzić na myśl beztroskie wakacje i ciepłe wieczory, kiedy kolację można zjeść na tarasie, z widokiem na morze lub… pola lawendy.
Jeden z popularnych przepisów, w których kapary grają pierwsze skrzypce, wywodzi się z Prowansji. Tapenada to aromatyczna pasta, idealna jako dodatek do pieczywa, a także ryb i owoców morza. Jej podstawowymi składnikami są kapary, oliwki i oliwa, a według uznania można dodać do niej także odrobinę czosnku, bakłażana oraz anchois – tapenada występuje w różnych wariacjach w wielu krajach Morza Śródziemnego.
Podstawowy przepis obejmujący najczęściej występujące składniki, każe zmiksować ze sobą 150 g czarnych oliwek bez pestek, 3 łyżki odsączonych z zalewy kaparów, 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku – sól i pieprz, najlepiej świeżo mielony. Do tapenady warto dodać także 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, łyżkę soku z cytryny oraz solidny ząbek czosnku. Wymienione dodatki są całkowicie opcjonalne i zachęcamy także do testowania własnych pomysłów – może drobno pokrojone suszone pomidory w oleju OLE! sprawdziłyby się jako kolorowy i aromatyczny element tapenady? Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem lub rozetrzeć w moździerzu, a gotową pastę trzymać w lodówce około pół godziny, aby smaki idealnie się ze sobą połączyły. Po zalaniu wierzchu oliwą z oliwek, tapenada nadaje się do spożycia nawet do 3 tygodni po przygotowaniu. Smacznego!
Kapary w oleju OLE!
Pojemność: 212 ml
Cena: ok. 8 zł