Zwolennikom pikantniejszych smaków z pewnością do gustu przypadnie propozycja marki OLE! – czosnek chilli w oleju. Każdy chrupiący ząbek otoczony jest starannie wyselekcjonowaną mieszanką przypraw, w której dominuje właśnie ogniste chili. Ta para od dawna uznawana jest za znakomity afrodyzjak.
Czosnek znany jest człowiekowi od tysięcy lat. Jako jedno z najstarszych warzyw, posiada kilkaset odmian. Należy do przypraw uniwersalnych dla wielu smakoszy to kulinarny „must have” wykorzystywany do wielu różnych potraw. Nawet drobno posiekany nie traci swoich właściwości i wyjątkowego smaku.
Połączenie czosnku i chilli w oleju wzburzy krew w żyłach i rozpali podniebienie niejednego smakosza. Pikantny smak, wyrazisty kolor – taki jest właśnie czosnek chili w oleju OLE! To dodatek, który nada wyrazistego charakteru każdej potrawie w tym także daniom z wołowiny czy jagnięciny. Doskonale sprawdza się także w zupach. Każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów ma go zapewne na liście niezbędnych dodatków, które służą podkreśleniu smaku zarówno dań mięsnych, rybnych jak i zapiekanek oraz sałatek.
Czosnek chilli w oleju OLE! to bez wątpienia jedna z pikantniejszych propozycji marki OLE!. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią niebanalne zestawienia smaków. Nie powinno go również zabraknąć na imprezie, jako jeden z elementów przygotowywanych przekąsek np. koreczków.
Sprawdź pozostałe propozycje marki OLE! i… daj się zaskoczyć niebanalnym smakiem!
Czosnek chilli w oleju OLE!
Pojemność: 212 ml
Cena: około 8 zł
PRZEPIS: Kurczak w winie z czosnkiem chilli w oleju OLE!
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 1 kieliszek czerwonego wina
- 1 ząbek czosnku
- rozmaryn
- świeże oregano
- ½ łyżeczki posiekanej ostrej papryczki – opcjonalnie (w wersji łagodnej pominąć)
- duża łyżka oleju
- ½ słoiczka czosnku z chilli w oleju OLE!
Udka myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem. Nacieramy czosnkiem oraz olejem. Odstawiamy na pół godziny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem, dodajemy czosnek, oregano oraz rozmaryn. Naczynie przykrywamy folią i pieczemy ok. 30 minut w 200°C pod przykryciem, a następnie 15-20 minut bez folii. Kurczak powinien być złocisty. Smacznego!