Na brzydką aurę, ponure widoki za oknem i podły nastrój najlepszym remedium jest wieczór pod kocykiem z kubkiem gorącego napoju. Bazując na kilku przyprawach, można z łatwością wyczarować pyszne napary, które umilą leniwe, jesienno-zimowe chwile spędzone w towarzystwie ulubionego serialu lub książki. Rozgrzewająca herbatka, gorące kakao, kawa korzenna czy złote mleko przygotowane z przyprawami Appetita zachwycą smakiem i błyskawicznie poprawią samopoczucie.
Rozgrzewająca herbatka
To prawdziwy klasyk wśród napojów na chłodne wieczory. Możliwości wyboru herbaty są praktycznie nieograniczone – czarna, zielona, czerwona, owocowa, ziółka… Odpowiednio dobrane przyprawy pomogą wzbogacić susz o jeszcze więcej smaku i rozgrzewające właściwości. Z czarnej herbaty można stworzyć napar, który rozkosznie rozgrzeje całe ciało oraz rozbudzi zmysły. Wystarczy do kubka z herbatą dodać kilka goździków, pokrojone kawałki pomarańczy, szczyptę imbiru i opcjonalnie łyżeczkę miodu. Tak przygotowany napój będzie wspaniałym towarzyszem romantycznych i samotnych wieczorów przy filmie lub książce, gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza.
Gorrrrące kakao
Aby wyczarować fantastyczny czekoladowy napój na chłodne dni, należy podgrzać mleko w rondelku (uważając, by nie wykipiało), a następnie ostrożnie dodać prawdziwe kakao, odrobinę cynamonu, całość wymieszać. Z uwagi na liczne właściwości prozdrowotne cynamon jest nieocenionym wsparciem w czasie sezonu chorobowego. Nie tylko wspomaga walkę organizmu z wirusami, ale też… rozgrzewa! Przygotowane z nim kakao poprawi humor i pozwoli rozkoszować się przyjemnym ciepłem, płynącym prosto z ulubionego kubka. Miłośnicy oryginalnych połączeń oprócz cynamonu mogą dodać szczyptę… chili! Jego ostrość w połączeniu ze słodyczą gwarantuje bogactwo doznań smakowych i podgrzeje atmosferę jeszcze bardziej!
Kawa korzenna
Kawy nikomu nie trzeba przedstawiać. Wiele osób razem z nią wita każdy dzień, ciesząc się pobudzającymi właściwościami czarnego przysmaku bogów. Ten popularny napój można jeszcze bardziej podkręcić i sprawić, że będzie doskonałym towarzyszem porannej podróży do szkoły czy pracy w zimne i pochmurne dni. W garnuszku z zimną wodą należy zagotować kawę rozpuszczalną lub mieloną, dodać przyprawę do piernika i kawałek skórki z pomarańczy, następnie gotować przez około 5 minut. Po przelaniu naparu do kubka termicznego pozostaje cieszyć się wybornym smakiem w dowolnym, choćby najzimniejszym miejscu!
Złote mleko
Mieszkańcy Dalekiego Wschodu mają swoje własne, równie niezawodne sposoby na rozgrzanie. Znane już w starożytności, złote mleko to tradycyjny, azjatycki napój z dodatkiem kurkumy – często niedocenianej w Europie przyprawy, która posiada szereg niesamowitych właściwości. Nie tylko wspiera układ odpornościowy i pomaga przy profilaktyce nowotworów, ale też powoduje delikatne, przyjemne uczucie ciepła w całym ciele. To genialny napój na wszelkie przeziębienia i zimne dni. Przygotowanie złotego mleka należy rozpocząć od zrobienia pasty z kurkumy: przyprawę podgrzewa się z odrobiną wody i miesza aż do zgęstnienia mieszanki. Kolejnym krokiem jest zalanie pasty mlekiem roślinnym (np. kokosowym, jaglanym, owsianym, ryżowym czy migdałowym). Całość trzeba wymieszać i zagotować. Złote mleko opcjonalnie można doprawić odrobiną miodu, szczyptą mielonego czarnego pieprzu, imbiru cynamonu lub gałki muszkatołowej.
Jesienią i zimą chandra może dopaść każdego. Dlatego warto czasem się zatrzymać, przygotować pyszny, rozgrzewający napój i spędzić spokojny, relaksujący wieczór. Takie naładowanie baterii może zdziałać cuda – zapobiec spadkom nastroju podczas pochmurnych dni, a ponadto wzmocnić odporność.