Zielona siła chlorelli w walce ze smogiem

Zielona siła chlorelli w walce ze smogiem

Smog – według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zanieczyszczenia powietrza zabijają, co roku 6, 5 mln ludzi na całym świecie. Jak szacuje Europejska Agencja Środowiska w Polsce jest to, blisko 50 tys. osób rocznie. Czy można temu zapobiec i jak radzić sobie z problemem smogu? Istnieje zielona siła, która może nas wspomóc w tej walce.

Toksyczna Polska

Nasz kraj zajmuje wysoką pozycję na liście najbardziej zanieczyszczonych w Europie. Dotyczy to zwłaszcza unoszących się w powietrzu drobnych pyłów o średnicy nie większej niż 2, 5 mikrometra (tysięcznej części milimetra). Zawierają one m.in. związki siarki i azotu, metale ciężkie oraz amoniak. Najbardziej szkodliwym składnikiem, który pojawia się w wyniku zanieczyszczeń jest Benzo(a)piren będący silnym środkiem rakotwórczym. Pył o średnicy 2, 5 mikrometra może przenikać do krwioobiegu, co niekorzystnie wpływa na przebieg licznych chorób serca i zwiększa ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe, w szczególności raka płuc. Udowodniono, że w okresach występowania podwyższonych poziomów zanieczyszczenia powietrza, objawy chorób układu krążenia takie jak duszność, niemiarowa praca serca, bóle w klatce piersiowej, czy wyraźny wzrost ciśnienia tętniczego krwi mogą znacznie się nasilić.

Niestety, zanieczyszczone powietrze nie jest jedyną drogą, przez którą metale ciężkie mogą przedostać się do naszego organizmu. Smog osiada również na glebie i pochodzącej z niej żywności. Kadm, rtęć, ołów, nikiel i arsen to tylko niektóre ze szkodliwych związków znajdujących się na warzywach
i owocach. Do warzyw najsilniej kumulujących metale ciężkie należą marchew, sałata, kapusta, seler
i pietruszka. Wiele z nich to składniki jedzenia dla dzieci, a ich obecność może powodować zwiększenie ryzyka zachorowań na poważne choroby. Czy istnieje rozwiązanie problemu usuwania metali ciężkich z naszego jedzenia?

Waleczna chlorella

Pomoc przychodzi pod postacią małej, słodkowodnej algi – chlorelli. Ta od Purella Food pochodzi
z najczystszych, wyselekcjonowanych źródeł z Korei Południowej. Nazywana często multiwitaminą natury jest bogata w witaminy i minerały, dzięki którym naturalnie odkwasza i oczyszcza organizm. Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny (substancja zawarta
w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m.in. metale ciężkie a następnie wydalają je
z organizmu. Jej błona komórkowa składa się z trzech warstw ochronnych bardzo odpornych na czynniki zewnętrzne. To właśnie dzięki nim chlorella posiada właściwości absorbujące zanieczyszczenia. Najgrubsza jak i średnia błona komórkowa składają się z mikrowłókien celulozowych, które formują ustrukturyzowaną sieć. Szkodliwe substancje zostają „uwięzione” w niej a następnie wydalone z organizmu. Chlorellę mogą stosować kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Dostępna jest pod postacią tabletek i proszku oraz występuje w produktach, Purella Food z linii Enjoy Pure Life jak smoothies, batony czy inne przekąski powstałe w technologii RAW.

Idealnym rozwiązaniem w okresie jesienno – zimowym, czyli największego stężenia smogu będzie też codzienne wypijanie zielonego koktajlu z chlorellą. Dlaczego? Zawarte w błonie komórkowej chlorelli polisacharydy, mają właściwości immunostymulujące. Szczególnie dotyczy to makrofagów. Makrofagi występują w formie stacjonarnej w tkankach oraz wędrującej. Ich głównym zadaniem jest fagocytoza
i unieszkodliwianie bakterii, wirusów oraz innych patogenów. W płucach występują makrofagi płucne. Mają one również możliwość fagocytozy drobnych cząstek pyłów. Cząstki stałe (m. in. pyły) zawierają na swojej powierzchni metale ciężkie, bakterie, wirusy i inne patogeny. Makrofagi w sposób nieswoisty fagocytują je i unieszkodliwiają. Wielocukry zawarte w chłonie komórkowej chlorelli, których głównymi składnikami są galaktoza, ramnoza, mannoza i ksyloza, pobudzają komórki makrofagów do fagocytozy oraz wydzielania niektórych cytokin. Składniki koktajlu powodują detoksykację metali ciężkich (chlorella i kolendra), pobudzają w sposób pośredni, komórki żerne (makrofagi), do fagocytozy wszelkich patogenów. Dostarczają przyswajalne źródło żelaza (chlorella, kolendra, natka pietruszki i cytryna). Działają odkażająco i immunostymulująco na organizm (chlorella, imbir).  Zachęcamy do wypróbowania przepisu na specjalny, antysmogowy koktajl, który przygotował dla nas Paweł Ochman z bloga Weganon.pl.

KOKTAJL IMMUNOSTYMULUJĄCY

Składniki

– 1 litr dowolnego niesłodzonego „mleka” roślinnego

– 1 średni pęczek natki pietruszki

– 1 średni pęczek kolendry

– 3-4 cm korzeń imbiru

– 2 łyżeczki chlorelli

– 1 jabłko

– sok i skórka z 1 dużej cytryny

– dowolny syrop do posłodzenia (opcjonalnie)

Wykonanie:

– obie natki posiekać wraz z łodyżkami. Jabłko i imbir drobno pokroić

– wszystkie składniki umieścić w blenderze kielichowym i dokładnie zmiksować

– przelać do butelki i przechowywać w lodówce przez 12 godzin

Zjawisko smogu szybko nie zniknie, ale dieta bogata w zielone warzywa i owoce, stosowanie 3 g chlorelli dziennie, noszenie specjalistycznych maseczek i ciągłe poszerzanie wiedzy w temacie zanieczyszczeń powietrza przez metale ciężkie sprawią, że wesprzemy nasz organizm w tej nierównej walce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *