Rola magnezu w codziennej diecie

Rola magnezu w codziennej diecie

Magnez jest bardzo ważnym składnikiem naszej codziennej zdrowej diety. Bez odpowiedniej ilości magnezu w naszym organizmie nie pracują prawidłowo nasze najważniejsze organy czyli mózg, serce i mięśnie.

Magnez odpowiada również za prawidłowe działanie układu nerwowego, układu krążenia, ma wpływ na układ odpornościowy, poprawia trawienie, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych a przede wszystkim osteoporozie. Odpowiedni poziom magnezu chroni także organizm przed toksynami i co równie ważne wspomaga układ odpornościowy. To tylko te najważniejsze ze wszystkich funkcji jakie pełni on w naszym organizmie.

Jak widzimy naturalny magnez jest on bardzo ważny w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, ale niestety bardzo łatwo możemy się go również pozbyć. Najwięcej magnezu tracimy pijąc kawę, alkohol, a nawet czarną herbatę. Natomiast jego niedobór może spowodować wiele krzywd w naszym organizmie. Objawem który najczęściej sugeruje nam o niskim poziomie magnezu jest częsty skurcz łydek, najczęściej odczuwany w nocy. Inne często występujące objawy jego niedoboru to również kłopoty z koncentracją, częste zmęczenie, silne bóle głowy, spadek odporności, wypadanie włosów, a także łamliwość paznokci oraz kołatanie serca, bezsenność i rozdrażnienie. Jedną z głównych przyczyn niedoboru magnezu w naszym organizmie jest zła dieta. Za to dieta bogata w magnez zmniejsza ryzyko zawału serca oraz cukrzycy.

Produktami które powinniśmy spożywać w celu podniesienie poziomu magnezu w naszym organizmie jest gorzka czekolada, która polecana jest szczególnie kobietom w ciąży. Spożycie nawet trzech kostek gorzkiej czekolady może pomóc przespać noc bez uciążliwego skurczu łydek. Innym równie popularnym produktem zawierającym dużo magnezu są banany. Ich spożywanie w ciągu dnia w dużej mierze ułatwi koncentrację oraz pamięć. Innym potężnym zastrzykiem magnezu jest kasza gryczana, dlatego bardzo ważne aby pojawiała się ona w naszej diecie choć raz w tygodniu, szczególnie kiedy jest nam ciężko zrezygnować z picia kawy. Ostatnio bardzo popularnym składnikiem naszych posiłków stało się awokado, wykorzystywane szczególnie do różnego rodzaju sałatek oraz past. Być może dlatego, że jest ono znane z mnóstwa wartości odżywczych w tym również magnezu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *