Musli, czyli uniwersalny produkt nie tylko śniadaniowy

Musli, czyli uniwersalny produkt nie tylko śniadaniowy

Jak powszechnie wiadomo, śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i warto, by było ono pożywne, zdrowe, a przede wszystkim smaczne.

Jednak ile osób, tyle opinii, smaków i preferencji, dlatego też produktem, który powinien zadowolić gusta większości ludzi, którzy chcą świadomie przygotowywać swoje posiłki, jest musli.

Produkt ten traktowany jest głównie jako płatki śniadaniowe. Można je przygotować na ciepło z mlekiem roślinnym lub zwierzęcym, czy też na zimno, podając do tego kefir lub jogurt naturalny. Jednak oprócz pełnienia funkcji śniadania w planie żywieniowym osób odchudzających się albo po prostu zdrowo odżywiających się, typowe musli śniadaniowe można przekształcić w ciekawy sposób na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Wystarczy odrobina kreatywności i czasu w przygotowaniu dania na bazie musli, a można zaskoczyć własne kubki smakowe nowymi doznaniami kulinarnymi.

Pomysłowy sposób na musli to wykonanie warstwowego deseru, do którego wsypujemy na zmianę płatki śniadaniowe, jogurt grecki wymieszany z miodem i sezonowe owoce. Poza tym musli śniadaniowe może być podstawą do stworzenia batoników, które będą sprytnym sposobem na omijanie sklepowych półek ze słodyczami. Zdrowe batoniki na bazie musli tworzy się poprzez połączenie musli, masła orzechowego lub miodu oraz dodanie ulubionych bakalii czy kawałków gorzkiej czekolady. Na koniec należy uformować z masy kształt batonika i całość zamrozić.

Musli śniadaniowe można bez problemu dostać praktycznie w każdym sklepie w wersji mniej lub bardziej fit, albo też zrobić je samemu w domu. Jego kompozycja jest bardzo prosta, a składniki można zakupić w zasadzie wszędzie. Musli może mieć bardzo prosty skład, czyli płatki owsiane, żytnie, jęczmienne, pszenne zmieszane z różnymi ziarnami. Jeśli jednak preferuje się bardziej bogate w dodatki płatki śniadaniowe, wówczas warto, by znalazły się w nim różnego rodzaju bakalie, orzechy, rodzynki, wiórki lub płatki kokosowe, czekolada, otręby czy suszone owoce. Najlepiej by musli nie posiadało cukru, w zamian może być dosładzane miodem lub innymi naturalnymi słodzikami.

Planując swoje menu warto wziąć pod uwagę musli, jako produkt idealnie komponujący się z różnymi produktami na śniadanie, drugie śniadanie czy deser. To ciekawa odskocznia od tradycyjnej owsianki, a równie zdrowa i sycąca, więc bez problemu może zastąpić niektóre nudne lub niezdrowe posiłki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *