Domowy chleb żytni – jak przygotować i dlaczego warto?

Domowy chleb żytni – jak przygotować i dlaczego warto?

Chleb to jeden z ulubionych produktów Polaków. Najczęściej jemy go na śniadanie i kolacje, a czasami wykorzystujemy jako dodatek do zup w porze obiadowej. Żytni, pszenny, mieszany – wybór smaków i dodatków do chleba jest bardzo szeroki. A gdyby tak przyrządzić go w domowych warunkach? Dzisiaj o tym, jak zrobić i dlaczego warto jeść chleb żytni.

Różnorodna i zbilansowana dieta to podstawa dobrze funkcjonującego organizmu. Każdego dnia czerpiemy energię z przyswajanego pożywienia, które dostarcza nam składników odżywczych oraz witamin. Produkty pochodzenia zbożowego stanowią największy udział w naszej diecie, dlatego warto wybierać mądrze. Chleb żytni jest nie tylko smacznym, ale także stanowi wartościowe źródło mikro i makroelementów. Dlatego warto wprowadzić go do codziennej diety.

Dlaczego warto jeść chleb żytni?

Przede wszystkim dlatego, że chleb żytni jest małokaloryczny. Ta wiadomość powinna ucieszyć szczególnie panie, które starają się zgubić kilka kilogramów. Chleb żytni zawiera jedynie 215 kalorii w 100 gramach. Ziarna żyta, z którego zrobiona jest mąka żytnia wykorzystywana do produkcji chleba, są bogate w składniki mineralne oraz posiadają więcej węglowodanów nie skrobiowych w składzie. Tłuszcz jest lepiej przyswajalny niż tłuszcz zawarty w ziarnach pszenicy.

Chleb żytni stanowi źródło wielu składników mineralnych. Dostarcza nie tylko żelazo, wapń, potas czy magnes, ale także cynk, fosfor oraz mangan. Jest bogate w witaminy z grupy B (B1 i B6) oraz kwas foliowy czy niacynę. Jeśli będziemy przyrządzać chleb żytni z mąki razowej to musimy pamiętać o tym, że ma on większą wilgotność miękiszu, a także zawiera więcej błonnika niż pieczywo z jasnej mąki. Pamiętajmy, że jeśli do naszego wypieku chleba żytniego dodamy ziarna słonecznika czy soi to zwiększymy jego wartości odżywcze, w tym magnez, żelazo czy witaminę E.

Jak zrobić domowy chleb żytni?

Domowy wyrób chleba nie jest trudny, a przygotowanie chleba żytniego zapewni niezapomniany smak oraz wspaniały zapach, który rozniesie się po całym mieszkaniu. Decydując się na upieczenie domowego chleba, warto pamiętać, że można do niego dodać różne dodatki, jak np. nasiona słonecznika, czarnuszkę, kminek czy siemię lniane.

Składniki na chleb żytni:

90 dag mąki pszennej

30 dag mąki żytniej

16 łyżek mąki pszennej razowej

2 łyżki otrąb pszennych

ćwierć łyżeczki soli

łyżka oleju

Przygotowanie chleba żytniego:

  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. 8 łyżek mąki pszennej razowej należy wymieszać z 6 łyżkami wody, a następnie przykryć papierem podziurkowanym (najlepiej widelcem) i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce. Pamiętaj, aby dwa razy w ciągu doby wymieszać zaczyn.
  2. Gdy zaczyn zrobi się lekko kwaśny i zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza, dodaj 8 łyżek mąki pszennej razowej, 5 łyżek wody, wymieszaj, przykryj papierem i przez noc trzymaj w cieple.
  3. Wymieszaj mąkę pszenną, żytnią oraz sól i wsyp do zaczynu.
  4. Następnie należy wymieszać całość i zacząć wyrabianie. Podczas wyrabiania ciasta, dolewaj po trochu letnią wodę (łącznie około 2 szklanek). Ciasto należy zawinąć w wilgotną ściereczkę i trzymać w cieple przez 2 godziny.
  5. Kolejnym krokiem jest wyrabianie ciasta i przełożenie go do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami formy. Wierzch ciasta także można obsypać otrębami. Odstaw gotowe ciasta w ciepłe miejsce na 4 godziny.
  6. Po ciasto urośnie, należy wstawić je do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Kwadrans później należy zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec przez kolejną godzinę.
  7. Po wyjęciu chleba z piekarnika, należy je ostudzić i można jeść z ulubionymi dodatkami.
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *