Daktyle w domowych wypiekach i deserach

Daktyle choć wysokokaloryczne są zdecydowanie lepszą opcją niż biały cukier, szczególnie użyte w wypiekach takich jak wszelkiego rodzaju ciasta i ciasteczka czy w deserach. Kilka daktyli dodanych do przyrządzanego ciasta z powodzeniem zastąpi cukier, a dodatkowo dostarczy witamin, minerałów i błonnika. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, kilka daktyli na pewno zaspokoi nasze pragnienie. Poniżej można znaleźć kilka pomysłów na wykorzystanie daktyli w kuchni oraz przepis na doskonały sernik na daktylowym spodzie.

Daktyle – z czym to się je?

Daktyle to owoce palmy daktylowej, rosnące na terenach tropikalnych. Owoce to zdrowa, choć wysokokaloryczną przekąska. Zawiera cenny błonnik, witaminy i minerały. Są polecane szczególnie sportowcom i osobom aktywnym fizycznie. Świetnie się sprawdzą podczas długich pieszych wycieczek uzupełniając straconą energię.

Daktyle – jak używać ich w kuchni?

Daktyle doskonale nadają się do słodzenia wszelkiego rodzaju wypieków – ciast, ciasteczek, tortów, jako składnik spodów do ciast. Można użyć ich jako składnik domowego zamiennika sklepowych kremów czekoladowych. Wystarczy dodać do garści daktyli odrobinę napoju roślinnego oraz kakao lub karob, zmiksować na gładka masę i domowy krem czekoladowy jest gotowy. Daktyle są również doskonałym składnikiem koktajli owocowo-warzywnych czy energetycznych przekąsek takich jak kulki mocy czy batony.

Sernik na daktylowym spodzie

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów.

Składniki na spód

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

Składniki na masę serową

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto najlepiej  schłodzić przez 1 godzinę przed podaniem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *