Czarnuszka – gdzie i dlaczego można ją stosować?

Czarnuszka – gdzie i dlaczego można ją stosować?

Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem to roślina, która znalazłam swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce czy lecznictwie. Pochodzi z Turcji i Iraku, ale znana jest w wielu krajach. Już w starożytności była cenioną rośliną, którą wówczas wykorzystywano w celach leczniczych. Jakie ma zastosowanie współcześnie? Przeczytaj poniższy wpis!

Czarnuszka w kuchni

Czarnuszka to naturalna przyprawa, która znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Przyprawa w smaku przypomina gorzką kawę, która przechodzi w korzenny, ostry smak. Charakteryzuje się muszkatołowo-korzennym zapachem. Czarny kminek można używać do mięs oraz marynat, domowej produkcji serów, kiszonek czy dań z kapusty. Ponadto dobrze będzie się komponować z sałatkami, pieczywem czy twarogiem. Ciekawym wykorzystaniem czarnuszki będzie dodanie jej podczas domowej produkcji wina. Przyprawa dobrze komponuje się także z takimi ziołami, jak kolendra, tymianek oraz ziele angielskie. Z racji podobieństwa w smaku do czarnego pieprzu można używać ją zastępczo. Taka zamiana zalecana jest osobom o wrażliwym żołądku, gdyż kminek egipski nie podrażnia jego błony śluzowej.

Czarnuszka w lecznictwie

Czarnuszka przede wszystkim znalazła swoje zastosowanie w lecznictwie. Uznawana jest jako specyfik na niemalże wszystkie choroby. Nasiona mają właściwości przeciwwrzodowe, ponieważ działają na błonę śluzową żołądka i zmniejszają uszkodzenia, które powstają podczas choroby wrzodowej. Chronią także wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych oraz leków. Czarnuszka znajduje swoje zastosowanie w schorzeniach alergicznych: astmie alergicznej, będzie pomocna także w przypadku cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, choroby pasożytniczej, a także przy problemach z laktacją. Co ciekawe, badania wykazały, że czarnuszka będzie pomocna przy schorzeniach górnych dróg oddechowych (katar, kaszel) oraz w czasie depresji.

Warto wiedzieć, że nasiona czarnego kminu są źródłem minerałów – wapnia, potasu, magnezu, żelaza, sodu oraz cynku, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz witamin A, B, C i E. Jednak najważniejszym składnikiem – ze względu na jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne – wydaje się być tymochinon.

Nasiona czarnuszki znalazły swoje zastosowanie także w kosmetyce. Szczególnie powinny po nią sięgać osoby, które ciepią na atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, grzybicę czy zmagają się z trądzikiem młodzieńczym. Czarnuszka jest wykorzystywana także do produkcji kosmetyków, ze względu na działanie ochronne przed promieniowaniem.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *