Czarnuszka – gdzie i dlaczego można ją stosować?

Czarnuszka – gdzie i dlaczego można ją stosować?

Czarnuszka, zwana także czarnym kminkiem to roślina, która znalazłam swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce czy lecznictwie. Pochodzi z Turcji i Iraku, ale znana jest w wielu krajach. Już w starożytności była cenioną rośliną, którą wówczas wykorzystywano w celach leczniczych. Jakie ma zastosowanie współcześnie? Przeczytaj poniższy wpis!

Czarnuszka w kuchni

Czarnuszka to naturalna przyprawa, która znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Przyprawa w smaku przypomina gorzką kawę, która przechodzi w korzenny, ostry smak. Charakteryzuje się muszkatołowo-korzennym zapachem. Czarny kminek można używać do mięs oraz marynat, domowej produkcji serów, kiszonek czy dań z kapusty. Ponadto dobrze będzie się komponować z sałatkami, pieczywem czy twarogiem. Ciekawym wykorzystaniem czarnuszki będzie dodanie jej podczas domowej produkcji wina. Przyprawa dobrze komponuje się także z takimi ziołami, jak kolendra, tymianek oraz ziele angielskie. Z racji podobieństwa w smaku do czarnego pieprzu można używać ją zastępczo. Taka zamiana zalecana jest osobom o wrażliwym żołądku, gdyż kminek egipski nie podrażnia jego błony śluzowej.

Czarnuszka w lecznictwie

Czarnuszka przede wszystkim znalazła swoje zastosowanie w lecznictwie. Uznawana jest jako specyfik na niemalże wszystkie choroby. Nasiona mają właściwości przeciwwrzodowe, ponieważ działają na błonę śluzową żołądka i zmniejszają uszkodzenia, które powstają podczas choroby wrzodowej. Chronią także wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych oraz leków. Czarnuszka znajduje swoje zastosowanie w schorzeniach alergicznych: astmie alergicznej, będzie pomocna także w przypadku cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, choroby pasożytniczej, a także przy problemach z laktacją. Co ciekawe, badania wykazały, że czarnuszka będzie pomocna przy schorzeniach górnych dróg oddechowych (katar, kaszel) oraz w czasie depresji.

Warto wiedzieć, że nasiona czarnego kminu są źródłem minerałów – wapnia, potasu, magnezu, żelaza, sodu oraz cynku, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz witamin A, B, C i E. Jednak najważniejszym składnikiem – ze względu na jego wyjątkowe właściwości prozdrowotne – wydaje się być tymochinon.

Nasiona czarnuszki znalazły swoje zastosowanie także w kosmetyce. Szczególnie powinny po nią sięgać osoby, które ciepią na atopowe zapalenie skóry, łuszczycę, grzybicę czy zmagają się z trądzikiem młodzieńczym. Czarnuszka jest wykorzystywana także do produkcji kosmetyków, ze względu na działanie ochronne przed promieniowaniem.

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *